top of page
OS2021 Visual-A4 HighRes CMYK.jpeg

Open Stal
2021

Het 50-jarig bestaan

Oldeberkoop, 21 juni 2021


Dit jaar bestaat Kunstroute Open Stal 50 jaar. En daarom is het feest in Oldeberkoop! Waren we vorig jaar teleurgesteld dat de 49 ste editie van Open Stal niet door kon gaan vanwege Covid-19, dit jaar vieren we dubbel en dwars dat de kunstroute 50 jaar bestaat. In 1971 werd de kunstroute voor het eerst georganiseerd. Het was een

expositie van drie 

kunstenaars die in de ‘Doorreed’ van het Wapen van West-stellingwerf, nu Theatercafé Le Brocope, hun werk toonden. Vijftig jaar later is Open Stal de oudste kunstroute van Nederland. Met behulp van vrijwilligers uit Oldeberkoop en ver daarbuiten is al die jaren gezorgd voor continuïteit en uitbreiding van dekunstroute.


Feestelijke editie
Van zaterdag 17 juli tot en met zondag 15 augustus 2021 vindt deze feestelijke editie van Open Stalplaats. De expositie, waaraan 45 kunstenaars deelnemen, is iedere dag te bezoeken van 13:00 tot 18:00 uur. Open Stal is voor iedereen toegankelijk, de entree bedraagt slechts 3 euro per persoon.

 

De route biedt op onverwachte plekken kunst in het dorp Oldeberkoop, zowel binnen als in de buitenlucht, op variërende locaties zoals o.a. in de kerk, maar ook in een boerderij, garage, school, bos met waterpartijen, een bus, de oude veevoederfabriek en diverse galeries. Zo maakt de Curacaose kunstenaar Avantia Damberg een installatie over de Aprilmoorden in 1942 in haar land. In de Schrieversronte is een videopoem van Pat van Boeckel te zien, geïnspireerd op een gedicht van zilveren anjerwinnaar Johan Veenstra. Op de Brink kunt u onderdeel worden van de interactieve schommelinstallatie van Chiel Kuijl. Tenslotte betreedt u de CAV, een industriële ruimte waar o.a. grote beelden van Gerhard Lentink en Hans Rikken te bewonderen zijn. Dit zijn maar enkele voorbeelden uit het rijke aanbod. De kunstroute is 3 kilometer lang. Al wandelend kunt u genieten van de kunst in het pittoreske dorp. Voor mensen die slecht ter been zijn staan witte fietsen klaar. Open Stal kan heel goed met kinderen worden bezocht. Voor hen wordt een speciale speurtocht uitgezet.


Flankerend programma
Bij een bijzondere kunstroute hoort een bijzonder en uitgebreid flankerend programma. Naast kunst biedt Open Stal ook dit jaar een muziekpodium. Op de zaterdagen en zondagen wordt vanaf 15.30 uur een afwisselend programma gepresenteerd met zowel Nederlandstalige als Engelstalige muziek. Klinkende namen, zoals Five Brothers, Stephanie Struijk en Bricquebec dragen bij aan Podium Open Stal. Meer informatie via deze link. Ook poëzie en kunstfilms krijgen een
speciale plek binnen de komende editie. Op 30 juli en op 6 augustus vinden respectievelijk een poëzieavond en een filmavond plaats. Zes dichters leveren hun bijdrage op 30 juli a.s.: Dick Victor Koster, Johan Veenstra, Eeltsje Hettinga, Ellen Deckwitz, Maud Vanhauwaert en Dean Bowen geven acte de présence. Tijdens de filmavond op 6 augustus worden korte en lange films getoond over en van Friese kunstenaars.


Win een kunstwerk
Open Stal heeft vanwege de jubileumeditie een prachtig, eenmalig project bedacht. Het bestuur heeft zes kunstenaars uitgenodigd een kunstwerk te maken. Deze zes kunstwerken kunnen door 
Open Stal 2021  * Het 50-jarig bestaan * bezoekers van Open Stal worden gewonnen. Bezoekers kunnen een mapje kopen en langs de route
12 kaarten verzamelen. Zij vullen in het mapje hun gegevens in en stoppen deze gegevens in een speciaal vervaardigde box die bij de Kiosk staat. Dan wordt het spannend: het bestuur van Open Stal trekt zes kaartjes uit de box. Wie worden de gelukkige winnaars van de zes kunstwerken?

 

Voorzitter Peter Hiemstra: “50 jaar Open Stal houdt in dat honderden vrijwilligers er voor gezorgd hebben dat honderden kunstenaars hun werk konden tonen en dat duizenden mensen hiervan hebben kunnen genieten. Dit jubileumjaar is een voorbeeld van Open Stal zoals het moet zijn. De meest uiteenlopende technieken, materialen en uitingsvormen zorgen voor een hoogwaardige kunstroute, waar voor iedereen wat te genieten valt.”


Informatie voor pers & publiciteit
Katinka Leijendekker
katinkaleijendekker@hotmail.com
Stichting Open Stal Oldeberkoop volgt de door de Rijksoverheid vastgestelde algemene coronarichtlijnen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page